Unitatea de stocare are o putere instalată de 24 MWh – (6 MW x 4h), fiind construită de Monsson, într-un proiect unic, aflat în curs de brevetare, și folosește baterii produse pe plan local. Obiectivul vizitat de ministrul Burduja face parte dintr-o capacitate mai mare de stocare și reprezintă prima etapă a acesteia, care va avea un total de 216 MWh.
Conceptul dezvoltat în județul Constanța este modular și se pretează la soluții de stocare de mari dimensiuni, utilizând cele mai noi tehnologii de monitorizare și siguranță disponibile în prezent în țara noastră pentru acest tip de produs. Software-ul de monitorizare și control este creat de echipa Monsson și poate fi folosit pentru sisteme complexe, atât pentru proiecte hibride solare, eoliene și de stocare, cât și pentru tranzacționarea energiei. Unitatea de stocare este încărcată cu energie produsă de parcul eolian existent de 50 MW aflat în operare, cu energie fotovoltaică produsă de Parcul Fotovoltaic Galbiori 2 de 35 MW, finanțat prin PNRR, precum și din rețeaua națională, atunci când nu există vânt sau soare.
În prezent, Monsson dezvoltă faza a doua a proiectului de stocare a energiei în baterii de 216 MWh, care constă în construcția a 96 MWh, formate din 3 blocuri de stocare de 8 MW x 4 h fiecare, aflate într-o etapă avansată de construcție, mai exact peste 90%. Faza 3 a proiectului va începe cel mai probabil în ianuarie 2025.
„Sunt bucuros să văd în județul Constanța, la Mireasa, un exemplu de ceea ce poate face România în tranziția verde, cu energie curată, pentru generațiile următoare. Vorbim despre o capacitate de stocare în baterii care ne permite să stocăm o parte din energia verde intermitentă pe care o avem când bate vântul sau când strălucește soarele și să o folosim în alte intervale de timp, beneficiind astfel de energie mai sigură, la un preț mai mic, o energie cu adevărat curată. Aici vorbim despre un exemplu de bună practică, deoarece 98% din toate echipamentele sunt fabricate în Uniunea Europeană, iar peste 60% sunt fabricate în țara noastră. Este foarte important că parcul solar Galbiori 2 de 35 MW, care face parte din acest complex energetic, este finanțat de Ministerul Energiei prin PNRR. Este unul dintre contractele de care suntem mândri. Producția și stocarea energiei sunt obiectivele cheie ale mandatului meu, deoarece vor însemna siguranță și prețuri echitabile în facturi. Până acum am semnat 297 de contracte pentru noi capacități de producție de energie regenerabilă, cu o valoare totală de peste 2 miliarde de euro și o capacitate instalată de 1881 MW. Suntem pe ultima sută de metri cu investițiile în stocare din PNRR – vom semna curând contractele pentru 1500 MWh în capacități de stocare. Vom vedea aceste investiții finalizate în 2025-2026″, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.