Criza antimoniului

EZRaider

Noua industrie a bateriilor de înaltă performanță a dus la o cerere tot mai mare pentru metalele rare și a determinat o creștere rapidă a prețurilor. Chiar și banalul cupru a atins prețuri de neimaginat în urmă cu 20 de ani.

Antimoniul (stibiul – Sb) există în principal în natură în stibnitul mineral sulfurat (Sb2S3). Antimoniul metalic a fost, de asemenea, înregistrat în vremuri străvechi, dar a fost confundat cu plumbul la acea vreme. Antimoniul a fost cunoscut ca element chimic în jurul secolului al XVII-lea. În industria metalurgică antimoniul este folosit ca element de aliaj în creșterea durități oțelului, fiind de asemenea utilizat la baterii, sau în industria semiconductorilor.

Prețurile în creștere ale antimoniului și restricțiile de export impuse de China creează provocări pentru producătorii de vehicule electrice, sporind cererea pentru diversificarea lanțului de aprovizionare și pentru dezvoltarea unor noi mine. În luna noiembrie 2024, antimoniul a avut un preț de 25.000 de dolari pe tonă pe bursa de metale.

Antimoniul este un element esențial utilizat pe scară largă în bateriile pentru vehicule electrice și în materialele ignifuge, devenind un subiect de interes din cauza creșterii spectaculoase a cereri. Prețurile antimoniului au crescut cu 200% doar în acest an (2024) iar acest lucru a avut un impact pozitiv asupra companiilor din domeniu, unele dintre acestea înregistrând creșteri ale valorii acțiunilor de peste 800%.
China, care controlează în prezent aproape jumătate din producția globală și cea mai mare parte a produsului său rafinat, a creat stupoare la Washington prin impunerea de restricții la exportul de antimoniu către Statele Unite ale Americii. Măsurile luate de chinezi sunt atent studiate pentru a avea un impact major asupra industriilor occidentale și vin ca o replică la tarifele impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pentru automobilele electrice chinezești.

Pentru a atenua efectele crizei antimoniului, companiile miniere caută alternative și noi zăcăminte pentru a acoperi cererea în creștere. Military Metals Corp este una dintre companiile care se poziționează ca un furnizor critic de antimoniu, realizând achiziții în America de Nord și Europa. Investițiile strategice includ zăcământul Trojarova din Slovacia, cunoscut pentru resursele sale istorice semnificative de antimoniu.

Alte companii din sectoarele metalelor critice urmăresc îndeaproape aceste evoluții. Firme precum United States Steel, SQM, Vale S.A., Piedmont Lithium și Uranium Energy Corp ar putea fi nevoite să-și ajusteze strategiile pentru a rămâne competitive în contextul dinamicilor în schimbare de pe piața metalelor.

Update 04.12.2024 : Beijingul va interzice exporturile către SUA de articole legate de galiu, germaniu, antimoniu și alte minerale care au potențiale aplicații militare, a declarat, marți, ministerul chinez al Comerțului, la o zi după ce Washingtonul a anunțat măsuri împotriva sectorului cipurilor din China